За съжаление, войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ

...
За съжаление, войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ
Коментари Харесай

Радев: Войнолюбците в НС взеха решение за военна помощ за Украйна

" За страдание, войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с голямо болшинство и задължиха служебното държавно управление да подписа контракт с Украйна за такава помощ. "

С тази реторика президентът Румен Радев отвърна задочно на лидерката на социалистите Корнелия Нинова, която го упрекна през днешния ден, че не е наложил несъгласие на ратификацията за изпращане на оръжия за нападнатата от Владимир Путин страна.

Нещо повече - Нинова, както и " Възраждане ", с която имат идентични позиции и държание по въпроса, оповестиха конкуренция между тях за събиране на подписи за сезииране на Конституционния съд за ратификацията. На процедура подписи се събират единствено сред тези две парламентарни групи, като за сезиране на Конституционен съд са нужни 48, тъй като останалите пет поддържаха България да помогне на Украйна.

Както Клуб Z писа, такова сезиране е безпредметно на този стадий, тъй като съгласно конституцията Конституционен съд може да се произнася преди, а не след ратификация на интернационалните контракти, какъвто е казусът със съглашението за военната помощ. И се стимулира за какво не е наложил несъгласие.

" Съгласно нормативната уредба налагането на несъгласие не може да трансформира текстове по към този момент подписан интернационален контракт. Т.е. ветото е безусловно безпредметно. "

Радев обаче изненадващо разгласи и че връща тематиката с изпращането на помощ за Украйна в полето на Народното събрание. 

" Но до момента в който госпожа Нинова умува Министерство на отбраната свърши нейната работа. То ревизира наложения му от Народното събрание контракт с Украйна. Така че тази алинея, против която стачкува госпожа Нинова, отпада от контракта. Тази алинея няма да я има и това е в съгласие с украинската страна и ще бъде импортирано като проектодоговор в Народното събрание след Нова година ", съобщи той.

А какво е " ревизирало " МО във към този момент гласуваната от Народното събрание ратификация:

" Никое държавно управление няма да може единствено да взема решения за военна помощ за Украйна и това ще става единствено със глоба на Народното събрание ".

Очаквайте детайлности.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР